tiistai 21. huhtikuuta 2015

Nurmikon kylväminen ja kuorikatteen käyttö.


Meidän pihan on vallannut sammal, rikkaruohot ja puun juuret. Ostin Tokmannilta tarjouksesta jokapihan nurmikkoseosta ja aloitin paikkailu hommat. Tarjolla olisi ollut omanlaistansa nurmikonsiementä paikkailuun, mutta päädyin tähän tuotteeseen, koska halusin uusia isompia alueita nurmikkoa enkä vain pieniä kengän kokoisia plänttejä.
En ole koskaan aikaisemmin istuttanut nurmikkoa, joten jännityksellä jään odottamaan tuleeko siitä mitään. Onneksi netistä löytyi paljon neuvoja.




Ensimmäinen paikkailu kohde oli takapihan puun ympäristö, joka tosiaan oli mullikolla ja sammaleella. Todennäköisesti tuo kyseinen puu viepi paljon elinvoimaa nurmikolta siitä ympäriltä, mutta kokeilin kumminkin lähteekö siihen nurmikko kasvamaan.
Nyt vain täytyy huolehtia, että alue pysyy tarpeeksi kosteana ja toivoa lämpimiä kelejä.



Nurmikon istututtamisen aloitin kitkemällä alueen rikkaruohoista, entisestä nurmikosta ja juurakoista. Yhteen kohtaan lisäsin multaa. Levitin nurmikon siemenet tasaisesti alueelle ja sekoitin multaan parin sentin syvyyteen, jonka jälkeen tamppasin alueen tiiviiksi.



Saman operaation tein takapihan talon reunustalle.



 Tässä kuvassa näkyy nurkassa oleva kukkapenkki, joka on seuraavaksi uudistus vuorossa.



Ostin Tokmannilta myös kuorikatetta, jota laitoin takapihan puun ympärille ja orapihlaja-aidan juuria peittämään. Toiveissa olisi, että kate estäisi rikkaruohojen kasvun. Ohjeen mukaan katetta täytyy levittää vähintään 5 cm kerros, joten yllättävän nopeasti kului pari säkkiä katetta ja keskenhän se sitten loppui, mutta onneksi kauppa on lähellä.



Jännästi näyttää jokainen nurmikko pläntti erilaiselta.





Etupihalla meidän ja naapurin rajalla on pari koivun kantoa, joiden juuret kasvaa ikävästi nurmikon pinnassa ja joihin kesällä ruohonleikkuri töksähtelee kivasti. Otin urakaksi kaivaa edes osan niistä pois, ja täytyy sanoa, että vahvat on juuret koivulla! Työkaluina minulla oli oksasakset, lapio, kuokka ja kirves. Joihinkin kohtiin jouduin laittamaan multaa ja nurmikon siementä täyttämään maata.

 
Taimet ovat muuttaneet nyt aurinkoisempaan paikkaan olohuoneeseen ja päässet omiin purkkeihinsa. Jospa se kasvu siitä nopeutuisin valon ja lannoitteen myötä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti